RSS
środa, 14 września 2011
Powrót:)

Od daaaaaaaaawna nie dodawałam nowych wpisów, co nie znaczy, że nie działałam w kuchni!

Obiecuję poprawę w regularności blogowania! A w następnym wpisie przepis na pyszne pierogi domowej roboty.

Dzisiaj zostawiam Was z przepisem na pyszne ciasteczka, tzw. kruche z cukrem. Receptura mojej mamy:) Polecam!

1kg mąki 
1 proszek do pieczenia
2 kostki tłuszczu (masło/margaryna)
0,5 kg cukru
8 jaj ( 6 jaj całych+ 2 źółtka)
Masło+ cukier wyrobić , dodać jaja i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Rozwałkować , szklanką wykrawać kółka.
Kółka posmarować białkiem i posypać cukrem.
Smacznego!



 

wtorek, 22 grudnia 2009
Świąteczna krzątanina

Jakoś nie mam chęci, czasu, by tu pisać. Właśnie sernik świąteczny siedzi w piekarniku, a ja sprzątam i się krzątam. Boże Narodzenie to obok lata, mój ulubiony czas w roku.

Może w Nowym Roku będzie lepiej z wpisami, bo fajnie mieć zebrane przepisy w jednym miejscu. Zobaczymy:)

Pozdrawiam świątecznie i życzę samych pyszności:)

sobota, 05 września 2009
Rogaliki z marmoladą

Zostało mi trochę drożdży po drożdżówkach, żal, by się zmarnowały, więc upiekłam rogaliki, modyfikując nieco przepis mamy.

Z podanych składników upiekłam ok. 50 sztuk. Większość ma nadzienie z marmolady i polecam jej zastosowanie, gdyż w przeciwieństwie do dżemu, nie wycieka przy pieczeniu. Rogaliki są mięciutkie i bardzo smaczne, idealne do herbaty, czy na drugie śniadanie.

Składniki:

ok. 1kg mąki

4/5 szkl. cukru

1.5 szkl. mleka

3/5 kostki masła

5 jaj (3 całe i 2 zółtka do ciasta, pozostałe białka do smarowania rogalików)

1/2 łyżeczki soli

3/4 kostki drożdży (75g)

3 łyżeczki cukru waniliowego

marmolada ok.500g lub inne nadzienie

Z ciepłego mleka, drożdży, 3łyżek cukru i mąki przygotowujemy zaczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło. Mieszamy pozostałe składniki (początkowo 4 szkl. mąki), dodajemy zaczyn, a na końcu ostudzone masło. W zależności od konsystencji ciasta, dodajemy więcej mąki i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i zdatne do rozwałkowania. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na ok. 8 porcji, każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Koło dzielimy na 8 części (podobnych do trójkatów), na każdej części umieszczamy łyżeczkę marmolady. Potem zwijamy ciasto, zaczynając od podstawy trójkata. Gotowe rogaliki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i smarujemy je białkiem. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze ok. 220°, w zależności, od tego, czy lubimy mniej, czy bardziej wypieczone rogaliki.

Smacznego:)

 

 

 

wtorek, 01 września 2009
Drożdżówki z dżemem truskawkowym

Najlepsze na ciepło, można podgrzać w piekarniku i są świeżutkie jak po upieczeniu. Z przepisu wyszło mi ok. 20 drożdżówek średniej wielkości, część zniknęła w moim brzuchu zaraz po upieczeniu:)

Składniki:

75 g masła

250 ml mleka

25 g drożdży

szczypta soli

70 g cukru

50 dag mąki

dżem truskawkowy (3/4 standardowego słoika)

białko do posmarowania ciasta

 

Tłuszcz ostrożnie roztopić, dodać mleko. Ta dość nieapetyczna zawiesina powinna być ciepła, wtedy rozpuszczamy drożdże. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie  ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1.5 h do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto rozwałkować, posmarować dżemem. Zwinąć ciasto w roladę, a następnie odkrawać kawałki ok. 5-cio centymetrowe (wyrosną z tego średniej wielkości drożdżówki, bliższe mniejszym). Przygotowane drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 220°. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (dżem niestety nieco wycieka). Wyrośnięte drożdżówki posmarować białkiem i włożyć do pieca na ok. 15 minut.

Są pyszne, smacznego:)

P.S. Dwie sztuki na próbę zrobiłam z nadzieniem budyniowym, bardzo fajnie wyszły!

 

 

piątek, 28 sierpnia 2009
Gyros w bułce

Kolejna piknikowa propozycja:)

 

Składniki (dla 2 osób)

4 bułki, najlepiej duże hamburgerowe (jak widać na zdjęciach, zwykłe też mogą być)

2 piersi z kurczaka

przyprawa do gyrosa

surówka

ser żółty - 4 plasterki

keczup/sos

 

Piersi kroimy w kosteczkę, całość obficie posypujemy przyprawą i wkładamy na patelnię. Podsmażamy aż mięso będzie apetycznie zarumienione.

Bułki rozcinamy, jednak obie części nadal zostawiamy połączone. Kładziemy plasterek sera, następnie mięso, surówkę. Polewamy keczupem lub sosem. Wkładamy do piekarnika na 5-10 minut, w zależności od temperatury.

Smacznego:)

 

czwartek, 20 sierpnia 2009
Piknikowe mini hamburgery

Pyszne i nawet dość zdrowe;) Gorąco polecam!

 

Składniki na 5 hamburgerów  (wielkość zależna od  rodzaju użytej bułki):

5 bułek, użyłam bułek z sezamem

ser żółty

sałata

pomidor

ogórek

cienkie kotleciki z fileta z kurczaka

 

Bułki przekrawamy, kładziemy sałatę, ser, następnie mięso, pomidora i ogórki. Przykrywamy drugą częścią bułki.

Można podawać na zimno (piknik:) lub na ciepło - podgrzać w piekarniku.

Smacznego:)

środa, 19 sierpnia 2009
Ciasto delikatnie czekoladowe z orzechami

Kolejne proste w przygotowaniu (tylko takie robię;) i szybkie danie dla gustujących w słodkościach. Przepis na małą blachę.

Składniki:

170 g gorzkiej czekolady z orzechami (duża tabliczka)

30 g gorzkiej czekolady "zwykłej"

175 g masła/margaryny

5 jajek

200 g drobnego cukru

1.5 łyżeczki ekstraktu migdałowego

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

100 g białej czekolady (standardowa tabliczka), posiekanej

 

Masło rozpuścić razem z  gorzką czekoladą i około 2/3 tabliczki gorzkiej z orzechami w małym garnuszku. Jajka ubić na kogel - mogel z cukrem, następnie dodać ekstrakt migdałowy. Dodać masę czekoladową i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sól. Wsypać do ciasta i zmiksować. Na końcu wmieszać resztę gorzkiej czekolady z orzechami i 3/4 białej czekolady. Ciasto wlać na blachę, posypać resztą białej czekolady. Piec około 25 - 35 minut w temperaturze 190ºC do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

wtorek, 18 sierpnia 2009
Szybka pizza

Łączny czas przygotowania to około godziny, więc jeśli wziąć pod uwagę wyrabianie ciasta, jak dla mnie to niewiele.

Przepis na małą bląchę. Nie potrzeba jajek!

 

Składniki:

40 dag drożdży

szklanka ciepłej wody

pół łyżeczki cukru

łyżeczka soli

500g mąki

2 łyżki oleju

+ starty ser i inne dodatki do nadzienia (u mnie tylko kiełbasa śląska)

+keczup do posmarowania ciasta

+oregano

 

Wodę, drożdże, cukier i 4 łyżki mąki rozcieramy na gładką masę, odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłe miejsce. Do mąki i soli dodajemy zaczyn, następnie 2 łyżki oleju. Gotowe ciasto nakładamy na blachę i czekamy aż wyrośnie ok. 20 minut. Potem już tylko do piekarnika (200°) na 15-20 minut. Wyciągamy upieczone ciasto, polewamy obficie keczupem, posypujemy oregano, nakładamy ser i inne dodatki. Po 5-10 minutach gotowe.

Smacznego:)

czwartek, 06 sierpnia 2009
Sernikobrownies z posmakiem cytryny

Ciasto łatwe i szybkie do przygotowania. Przepis na blachę o wymiarach 30x30 cm.

Brownies:

- 125g gorzkiej czekolady (cała tabliczka i 5 kostek;)

- 125g tłuszczu (masła lub margaryny, ja użyłam tej drugiej)

- 1/2 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżka aromatu waniliowego

- szczypta soli

- 2 jajka

- 2 łyżki śmietany 12%

- 2 łyżki kakao

Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W misce wymieszać mąkę, cukier, kakao i sól. Dodać roztopione masło z czekoladą, potem pozostałe składniki. Całość wymieszać mikserem na gładką masę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na blachę większość masy, pozostawić ok. 1/4.

Masa serowa:

- 250g twarogu półtłustego

- 1/3 szklanki cukru

- 1 jajko

- 1 łyżka mąki

- 3/4 łyżeczki aromatu cytrynowego

- wyciśnięty sok z połowy cytryny (można dodać więcej wg uznania)

Wszystkie składniki miksujemy.

Wylewamy masę serową (dość rzadką) na brownies, następnie dodajemy pozostałą masę brownies. Jest ona dość gęsta i same praktycznie wychodzą nam tzw. esy floresy. Można dodatkowo pogłębić ten efekt mieszając delikatnie ciasto patyczkiem lub uchwytem łyżeczki/widelca.

Piec w temp. 175° C, około 30 minut.

Smacznego:)